Lapok:

2018. május 18., péntek

Fordítás - Segítő kérdések fantasy világ építéséhez - II./4. rész

A cikksorozat nulladik részében egy kedvcsinálónak szánt tartalomjegyzéket láthattatok, melyről azt ígértem, hamarosan átgondolandó kérdésekkel egészülnek ki az egyes pontjai. Megérkezett a második témakör negyedik része, ami egyben segítség lehet azoknak, akik már jelentkeztek a Világdarabok játékra, és azoknak is, akik még csak tervezik. ;) 

A teljes listát itt találjátok.


II. Fizikai és történelmi jellemzők

        4. Világtörténelem

Milyen régről vannak feljegyzések vagy történetek történelmi eseményekről? Mennyire széles körben ismertek ezek a történetek?

Hisz az átlagember ezekben a régi mesékben vagy épp elutasít olyanokat, amik a valóságon alapulnak (pl. Trója)?

Mióta élnek emberek ezen a világon? Az evolúció során alakultak ki, istenek teremtették őket vagy valahonnan máshonnan vándoroltak ide? Ha vannak nem emberi lények is, körülbelül mennyi ideje vannak itt és honnan származnak?

Mennyire hasonlít a történelem és a kultúra ezen az alternatív Földön a valós történelemre és kultúrára? Miért van ez a hasonlóság/különbözőség?

Hol kezdődött a civilizáció? Milyen irányokba terjedt szét? Hogyan hatott a civilizáció fejlődésére a mágia jelenléte? A nem emberi fajok megjelenésére, ha vannak ilyenek? Események vagy az istenek közvetlen beavatkozása?

Hagyományosan melyik népek, városok, fajok harcoltak, szövetkeztek, kereskedtek vagy épp versengtek egymással? Hol vannak még mindig komoly érzelmi hatásai a régi eseményeknek?

Melyik népek, városok, fajok közt volt konfliktus a közelmúltban? Miért? Mikor és miért tört ki a legutóbbi háború? Ki nyert?
Melyik népet, stb. tartják (számítanak?) a legcivilizáltabbnak? Melyek a technológiailag legfejlettebbek? Kik a legfejlettebbek mágiailag? És kik a legkevésbé? Miért?

Van-e egy egységes, általánosan elfogadott naptár (beleértve az idő mérését is) vagy a városok, népek, fajok különbözőt használnak?

Hány nyelv létezik? Melyek között van kapcsolat (pl. újlatin nyelvek ) és miért? Mely nyelvek kölcsönöztek szavakat vagy mondásokat más nyelvekből? Melyiket beszélik valószínűleg a legszélesebb körben?

Van-e egy egyfajta “kereskedelmi nyelv”, ami megkönnyíti az olyan országok közti érintkezést, kereskedelmet, amik nem ugyanazt a nyelvet beszélik? Van-e olyan “egyetemi nyelv”, amit a művelt vagy nemes emberek beszélnek, amilyen a latin volt a középkorban?Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése