Lapok:

2017. november 13., hétfő

Világdarabok - 05. téma - Mágia / technológia / különleges képességek elterjedtsége

Hejhó!


Immár az 5. témánál járunk, és mennyi lesz még! :)

Az új témával ezúttal is egy új nagytémába pillanthattok be, ez pedig a mágia és a technológia. 

05. téma - Mágia / technológia / különleges képességek elterjedtsége

1. Mágia

Olyan képesség, ami természetfeletti erők- kgítségével befolyást gyakorol az élőlényekre, tárgyakra, eseményekre. Azt hiszem, nem kell nagyon magyarázni. ;)
A mágia olyan színes lehet, amilyet csak ki tudsz találni. A fajtáiban, szabályaiban, rendszertanában ebben a bejegyzésben nem mélyülök el jobban, majd a későbbi, ezeket szorosabban érintő témáknál. 

2. Technológia

Technológia persze minden világban van, hiszen valamiféle szerkezetek bizonyára léteznek, az érdekes itt inkább az, hogy ez miben tér el a földitől, attól, amelyik földi korszaknak megfeleltethető - ha megfeleltethető - a te világod kora? 
Persze, ha a jövőbe - akár a földi jövőben, akár egy elképzelt világ jövőszerű idejébe - röpítesz minket, a technológia minden bizonnyal más lesz, mint most itt nálunk, a XXI. században. 
  • Talán sokkal fejlettebb, ha a haladást semmi nem akasztotta meg.
  •  De lehet, hogy fejletlenebb, visszaesett, ha mondjuk egy nagyobb katasztrófa utáni jövő túlélőit követhetjük nyomon. 
  • Akár a saját világunk is továbbgondolható, ahogy pl. a steampunk irányzat tette: mintha nem jelent volna meg az elektromosság, mégis ugyanolyan, vagy hasonló fejlettséget érhetnénk el a gőz- és mechanikai energia segítségével. 
3. Különleges képességek

Ebbe a kategóriába azokat a képességeket sorolom - önkényesen - , amik nem tartoznak a klasszikus mágia alá, tehát nem kimondottan varázslattal hozzák létre. 
Főként a szuperhősök képességeire és egyéb hasonló lehetőségekre gondolok. Gyakorlatilag bármire, amit ki tudsz találni, de ami mégse mágia. Superman lézerszemére, vagy a Pókember kilövellő pókfonalára gondolva valószínűleg egyikünknek sem jutna eszébe varázslónak, mágiahasználónak titulálni őket, mégis nem kérdés, hogy olyat tudnak, amit az átlag emberek nem.

4. Elterjedtség

Mostani témánk a fenti lehetőségek elterjedtségének kérdését járja körül. A lenti kategóriák persze nem élesen elválaszthatók, és nem is biztos, hogy egyenletesen vonatkoznak az egész világra, de az áttekinthetőség kedvéért csoportba soroltam őket. És persze könnyen meglehet, ami az egyik országban/földrészen mindenki számára ismert, az egy másik területen különlegességnek számít. 
Szintén ide kapcsolódik, hogy egyáltalán mennyire tudnak a létezéséről az emberek. Ez tovább árnyalja a lenti lehetőségeket. Hiszen egészen más, ha van egyfajta "árnyékvilág", "titkos világ" a létező mellett. (De ez szintén egy későbbi téma lesz majd, itt csak megemlítettem, mert szorosan kapcsolódik a mostanihoz.)
  • Ritka: Ha csak bizonyos, kis számú réteg juthat hozzá az adott lehetőséghez. Ha csak néhány kiválasztott képes varázsolni, és ez csak a lakosság egy nagyon kis százaléka.  Ebben az esetben a mágia, technológia nem szerves része a világnak, a hétköznapoknak, legfeljebb olyasmi fordulhat elő, hogy a néhányan a birtoklói közül a "köz" javára fordították tudásukat, esetleg felajánlották egy hatalomnak, hogy rendelkezzék vele.  Ha pedig valami ritka, annak a megjelenése nagyobb hatást fog kiváltani. Főleg akkor, ha az emberek nem is tudtak a létezéséről, vagy ha csak mesének gondolták. Ez a hatás pedig a csodálattól a bizalmatlanságon át a félelemig és gyűlöletig bármi lehet, mind egyének, mind a társadalom szintjén.
  • Átlagos: Ha a lakosság mindennapjainak már szerves része, de még nem elérhető bárki számára. Mondjuk bizonyos feltételekhez kötött pl. csak az anyagilag jobban állók gyermekei tanulhatnak különleges technológiákkal foglalkozó iskolában, vagy ha csak egy bizonyos rang vagy épp IQ szint fölött engedélyezik, hogy valakit varázslónak képezzenek ki. Esetleg a lakosság fele valamilyen képességgel születik, de mégse mindenki. S bár nem mindenki férhet hozzájuk személyesen, a mindennapok része már a mágia, a képesség vagy technológa, így az már jelentős hatással van a gazdaságra, a társadalomra, s nagyobb távlatban magára a történelemre is. Lehet, hogy még jópáran akadnak, akik vágyakozva tekintenek rá, vagy birtoklóira, esetleg még kimondottan luxusnak számít, de már nem egy kisebb csodával ér fel, ha felbukkan valahol. 
  • Gyakori: Ha nem igazán kell semmi jelentős dolog ahhoz, hogy bárki, akár egy munkáscsalád sokadik gyermeke életének is a része legyen az adott képesség/lehetőség. Ebben az esetben, ha már az utolsó utcakölyök is képes kisebb mágikus mutatványokra, már senki nem fog csodálkozni ezen. Abban a világban, vagy azon a területen, ahol ez ennyire elterjedt, ez már tulajdonképp nem számít különlegességnek. Esetleg már nem is csak egy bizonyos réteget céloznak meg fele mondjuk a kereskedők, hanem kisebb, egyszerűbb szerkezeteket árulnak a sarki boltban is, vagy épp bárki, keresettől, rangtól, származástól függetlenül beirathatja a gyerekét a mágus iskolába. Egy ilyen világban egészen más visszhangot kap az a kijelentés, mint a "ritka" csoport világában. Míg ott csodálni kezdenék azt, aki akár a legkisebb varázstrükköt is végrehajtja, vagy épp meg akarnák égetni máglyán, itt egy átlag cipész is megránthatja a vállát, mondván, ilyet még ő is tud. Míg ha kevesen vannak, esetleg csak néhány, titkos helyen fellelhető, magányos mestert kereshetnek meg a tanulni vágyók, akik bizony alaposan meg fogják válogatni, kinek adják tovább a tudásukat, addig itt akár egy egész oktatási rendszer is felépülhet a mágiahasználat továbbadására. Ugyanakkor, ha az átlag emberek amúgy se igen jutnak hozzá a különleges krisálymeghajtású homokfutókhoz, különösebben nem is fog gondot okozni nekik, ha mondjuk beomlik a kristálybánya, és egy jó időre használhatatlanná válik. (Legfeljebb közvetetten, ha annak nagy jelentősége volt az ország gazdaságában.) Míg ha egy kalapozó, piaci mesemondó is mágikus kis fényjátékokkal szórakoztatja a közönségét, és az anyukák is varázslattal melegítik fel a vasalót, akkor bizony elég hamar észreveszik, ha elapad a manaforrás. Bizony, itt is érvényes a "minden mindennel összefügg" elv. :)
Természetesen ezek csak amolyan támpontok, a három csoport között számtalan átmenet létezik. Ahogy pusztán annak, hogy a világ különlegessége az ottani lakók számára mennyire számít különlegesnek, a néhány példán kívül még rengeteg folyománya van. Mindezek pusztán gondolatébresztők. 

Ébresztő, gondolatok, ki az agyból! :) 

(A téma kategóriáit - mágia, technológia, különleges képességek - értelmezd szabadon, ha a Te világodban így konkrétan egyik sincs jelen, de mégis van valami különlegesség, amti tágan értelmezve ide sorolhatnál, nyugodtan írj arról! Ha még így sem tudod, mit írhatnál ehhez a témához, de nem szeretnéd kihagyni, keress meg, kitalálunk valamit! ;) )


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése