Lapok:

2017. október 28., szombat

Világdarabok 03. - Moro

Ahol élsz...

- Elképesztő mennyire tanulatlanok vagytok ti, ezen a tartományon – mormogta a bajsza alatt, majd a következő pillanatban kissé durva mozdulattal előrántott egy megfakult, néhol vér-, és zsírfoltokkal tarkított térképet, melyet türelmetlen mozdulatokkal kiteregetett maga előtt úgy, hogy a fiú is lássa. – Azt legalább tudod, hogy Zhion bolygóján vagyunk, ugye? – Kelletlen bólogatás volt rá a válasz. – És azt is tudod, hogy az égen egymást üldözi a Hold és a Nap? – Újabb bólintás. – Na mégsem vagy annyira reménytelen eset! – kacagott fel. - No, mondjad meg nekem, hogy hívják ezeket a kontinenseket! – A mellette ülő kamasz összehúzott szemöldökkel pislogott rá. Attól még, hogy nem különösebben látott a tartományán kívül mást, be tudott határozni egyet s mást a térképen. 

- Shadan – bökött a térkép legdélebbik pontjára felrajzolt magányos szigetre. 

- Na, ahhoz képest, hogy nem tudod mi van ott, egészen jól eltaláltad! – veregette meg lendületes mozdulatokkal társa vállát. – Shadan Birodalma. A kihalt ország, a sivatag földjén. Shadan volt a nemes-király fia, még a háború kirobbanása előtt. Erről csak hallottál, nem? 

- Hát, valami háborúról igen, hallottam. De errefelé nem nagyon jut el az ilyesmi, egyszerű halászó nép vagyunk. Mi minden nap megvívjuk a magunk háborúját a tavon. 

- Még, hogy nem jut el az ilyesmi… hát ez elképesztő – hihetetlenkedet tovább az öreg. – Sokat kell még tanulnod, ha a mesterségedet rendesen ki akarod járni… Na, de térjünk is vissza a lényegre. Shadan Birodalmának az urát, Shadant, ha engem kérdezel elég röhejes magunkról elnevezni egy kontinenst meg egy országot! Szóval, Shadant letaszították a fellázadt lakosok a hercegi trónjáról, majd meg is gyilkolták. Shadan Birodalmában emberek és elfek is éltek, a fajgyűlölet napról-napra nőtt. Shadan halálával, polgárháború tört ki, mely a Világégés első felvonásának gyújtózsinórja volt. A polgárháború hosszú hónapokig tartott, és annyira elfoglalták magukat egymás lemészárolásával, hogy elfeledkeztek valamiről. Mégpedig arról, hogy a sivatag halált hoz. A sivatag eltemet. A semmiből csapott le a homokvihar. De nem akármilyen volt! A leghalálosabb vihar. A homokszemek forróbbak voltak egy sárkány tüzes gyomránál, és élesek, mint a gyémántpikkelyek. A sivatagnak lelke van, fiam, és lecsap mindenkire, aki egyszer felébreszti az álmából. A vihar a sziget legdélebbik csücskéből indult. Tűzrét. Maga a felperzselt föld. Fekete és izzó homoktenger hullámzik szüntelenül, mely folyton tüzes lehelettel gőzölög. Ha egyszer feltámad a szél és hátára kapja a homokot, hogy megtáncoltassa őket, pokoli bál vár minden élőlényre a szigeten. A Tűzrétből jött vihar átszáguldott Viggakun. Az a város volt a főváros. Majd –, mutatta ujjával a vihar útvonalát a térképen – átszáguldott Por-Óceánon, az egykori sivatagi kalózok területén. Mára nem maradt ott semmi élet, a homokon kívül. Ám éjszaka a szél felemeli a homok takarót, és akkor feltárja a holdnak az egykoron gazdag, letűnt birodalomnak sírboltját. 

- Semmi élet nincs ott?

- Abszolút semmi! Mondhatni az a legboszorkánymentesebb zóna! – nevetett fel, újra megveregetve a fiú hátát. – Viszont folytassuk is tovább! Mutasd meg a többit is, meg az országokat is nevezd meg! – a fiú kelletlenül megcsóválta a fejét.

- Ez itt Vyne – ujjával körberajzolt egy meglehetősen nagy földrészt, ami a térkény nyugati részén helyezkedett el. A kontinensnek nyugati oldalán barázdált szélei, hosszú folyói, hegyes-dombos vidékei és sziklás mélyedései voltak a térkép szerint. Fekete, cikornyás betűkkel állt rajta az ország neve, mely három különálló tartományokra volt felosztva. A kontinens szívében vörös betűkkel ragyogott a Yelson felirat. Vyne egész keleti területe apró mocsaras területekből állott, mely szintén három tartományra oszlott fel.

- Úgy-úgy! – bólogatott a férfi. – Vyne egész földjét Harkul, a nemes-király uralta. Ám bukásával felosztották az összes kontinenst maguk között az emberek. Ez itt – mutogatta a nyugati részt – ez az ország a hit bölcsője! Yesul. Három tartomány tartozik hozzá: Istenkoszorú, Szirtkert és Yelson Istenkoszorúban van a papok kollégiuma. Itt van ni, legszélen, a havasi hegyek lábánál. Fölötte, északon kezdődik Égkarc, az óriások földje. Istenkoszorú a központja a Szent Inkvizíciónak. Istenkoszorú a leggazdagabb a vízben, jó a termőföldje, leginkább zöldségeket termesztenek a helyi szerzetesek. Almafák és szőlőültetvényektől festői a táj, mezei és erdei állatok miatt pedig a vadászat is most van fellendülőben. Kiváló az almaboruk. Azt kell mondjam, Istenkoszorú igen virágzó gazdasággal rendelkezhetne, ha a Wendingo és a Fúriabagoly nem szedné az áldozatait. Nos, itt van tőle nem messze Szirtkert. Az ország sötét foltja. Halálos, meredek szirtek, sötét barlangrendszerrel, és átláthatatlan labirintussal, mély szakadékokkal, melyekbe soha nem ér el a fény. Nem tudjuk mik élnek ott. De aki bemegy oda, soha nem jön vissza. Valami ősi civilizációnak a romjait sejtik arra a tudósok. Itt pedig középen az ország szíve. Yelson. A király székhelye. A gazdaság fő forrása, minden központja. Itt van a Mágia Oltára, a Fanyesők iskolája, és még sorolhatnám. Itt szokták megtartani a legnagyobb boszorkányégetéseket. 

Nézd itt is vagyunk, nem is kell olyannyira messze menni Yelsontól, hogy a te országodba érjünk. Még nem volt alkalmam különösebben megcsodálni a te fantasztikusan túlvilági otthonodat, mesélj róla. 

- Ez az egész terület Mornorhoz tartozik. Jellegzetes, zöld köd ölel körbe mindent ebben az országban. Napfény egy évben csak egyszer éri a földet, a tavaszi napéjegyenlőségkor. Ekkor mindenhol ünnepség van. A mocsaras, sok tóval tűzdelt vidék az Ezer Tó Földje. Mi, férfiak halásszuk az értékes halakat és tengeri lényeket, a nők pedig eladják őket a környező városokban. Ezen kívül csak egy tartomány van még, Mélyerdő. A hely, ahol a fák életre kelnek, és aki betéved oda, megfolytja a köd. Mi így mondjuk. Akik ott ragadtak nem jutnak ki onnan soha. 

- Messze a legérdekesebb ország – dörzsölgette az állát a középkorú férfi. - Viszont, még egy országot kihagytam. A különleges, északi vidék, Égkarc, az óriások földje. Ha Shadan Birodalmában a tűz és a forróság az úr, Égkarcon uralkodik a hó és a fagy. Jégmezők uralta sztyeppék tartományát Hózivatarnak hívják. Hosszú kanyargós ösvényen és csupasz fák sűrűjén túl, fent a legmagasabb hegyek gyűrűjében uralkodik az óriások királya Urhurz-ban. A magas csúcsok másik oldalán fekszik Hegyentúl. 

Ezek a kontinensek pedig csak téged várnak fiú, hogy felfedezd őket, és megszabadítsd a tartományokat az éjszaka fúriáitól, a boszorkányoktól. Most, hogy ennek a rendkívül izgalmas beszélgetésnek a végére értünk, ideje innunk is valamit! 

- Várj! Egy valamit kihagytál.

- Mégis mit hagyhattam volna ki! – háborodott fel a másik,de aztán torkán akadt a szó, amikor meglátta mire mutat a fiú. Egy apró sziget volt, délnyugaton, a térkép legtávolabbik sarkában. Körbeölelte Zhion egyetlen hatalmas óceánja, Kékföld.

- Az ott… Az Elfeledett Kontinens. Zhegguru. Ott élnek a Lámiák, a halhatatlan boszorkányok.


8 megjegyzés:

 1. Szia! ^^

  Mivel nekem volt szerencsém olvasni az ehhez kapcsolódó történeted eddigi részeit, amiket imádtam, ezért már alapból nagy érdeklődéssel álltam neki ennek a leírásnak. Jó volt megismerni, hogy a hely, ami az eddigi fejezeteid színtere is, pontosan hol is helyezkedik el a teljes világodban.
  Alig várom a folytatást! :)

  Henna

  VálaszTörlés
 2. Hali! :D
  Először is köszönöm a hozzá szólást! ^^ Igyekeztem általánosan írni, hogy mégse legyen spoileres de legyenek róla azért információk. :D Nagyon örülök, hogy eddig tetszik a történetem! ^^
  Bár közel se tökéletes az iromány, van még mit helyre hozni benne.. XD

  Üdv:
  Moro

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok,

  Izgalmas volt ez a bejegyzés. Jól be lehetett lőni a világot, és ahogy beszéltek róla szinte magam előtt láttam egy régi térképen az egészet. Az pedig végképp jó befejezés volt, hogy egy sziget kimaradt. :D

  Várom a folytatást.
  Üdv
  Brukú

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hali!

   Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet. Sokat agyaltam, hogy lehetne kicsit izgalmassá tenni a földrajzos részt, és ez a térképes megoldás tűnt a legkézenfekvőbbnek. :D A befejezést pedig igyekeztem kicsit hatásosra írni, ezek szerint el is értem a célom. :D
   Igyekszem továbbra is izgalmas irományokat hozni! ^^

   Ödv:
   Moro

   Törlés
 4. Szia!

  Érdekes bemutatás volt, fantáziadús nevekkel.
  Nekem kicsit különös, hogy a nevek hol olyanok, mintha idegen nyelven volnának, pl. Yesul, Yelson, másutt meg, ugyanazon a vidéken, beszélő nevek szerepelnek, mint Istenkoszorú és Szirtkert. Tetszik mindkettő, csak számomra ez így nem tűnik egységesnek. De persze lehet, hogy csak még nem derült ki, honnan is erednek ezek a nevek, s miért épp ilyenek. :)

  A vége pedig tényleg frappánsra sikerült a kimaradt szigettel. Kíváncsi lettem az Elfeledett Kontinensre. A Lámiák miatt is, és mert a földrész neve, Zhegguru, annyira hasonlít az én egyik országomra, Zhungguo-ra. Kíváncsi leszek, vajon véletlen-e, vagy esetleg lesz majd némi hasonlóság. ;)

  További jó munkát!
  Lia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Köszi a hozzászólást!
   A nevek nem véletlenül másak, majd kiderülmiért, nem véletlen, hogy van ami "más nyelven van". :D Nekem is eszembe volt, hogy nem okoz e valami zavart az olvasókban, de minél hamarabb igyekszem tisztáni! ^^
   Hű, ez fel se tűnt, eddig, bocsi, ha copy-nak érzed esetleg. ><"""" De biztosíthatlak, hogy nem lesz szerintem semmilyen orbitálisan nagy egybe esés a te világoddal. ^^

   Üdv:
   Moro

   Törlés
  2. Csipp!
   Nem, nem volt zavaró, inkább elgondolkodtató, hogy vajon mi lehet a nevek mássága mögött?
   És dehogy éreztem copynak! :D Csak feltűnt, hogy hasonlít, ha pedig mégis lesz valami egybeesés, az csak azt jelenti, hogy hasonló módon gondolkoztunk, hasonló forrást használtunk ötleteléshez. Szerintem nincs azzal semmi baj. ^^

   Lia

   Törlés
  3. Na, akkor megnyugodtam, hogy nem zavaró, és nem is érzed copynak. ^^ És nagyon kíváncsi vagyok a te megálmodott országodra. :D

   Moro

   Törlés