Lapok:

2017. október 14., szombat

Világdarabok - 02. téma - Értelmes fajok

Sziasztok!

Eljött az ideje a második témának. (A késésért elnézést, az érintetteknek szóltam külön.)

Nagy örömömre már az első témára is beérkeztek az irományok, sőt, kölcsönös véleményezések is történtek, amit külön köszönök Nektek! :) (Meg mindenkinek, aki néhány szóval értékelte a felkerült munkákat.)

Tehát itt a második téma, amihez ezúttal, ígéretemhez híven, már egy kis segítő szöveg is tartozik. Ezek nem hivatalos kategóriák, talán nincs is ilyen, pusztán saját elgondolásom szerint osztottam fel a lehetőségeket, és ez alapján írok néhány szempontot is, amit szerintem érdemes figyelembe venni.

02. téma - Értelmes fajok (humanoid és nem humanoid)

1. Emberek

A legegyszerűbb, ám ettől még cseppet sem unalmasabb lehetőség, ha az egyetlen értelmes faj az ember.
Bármilyen világ, akár fantasy, akár sci-fi, felépíthető úgy, hogy csak az emberek értelmesek benne. Ettől ők még nem lesznek egysíkú, homogén csoport, hiszen ha körbenézünk, a földi emberek is különböző rasszokhoz tartoznak, emellett pedig különféle vallási és politikai nézeteket vallanak. És ezek csak a legnagyobb lehetőségek, amik mentén felosztható a sima tömeg. (Erre egyébként más fajok esetén is érdemes ügyelni, hiszen attól még, hogy egy fajhoz tartoznak, ők sem valószínű, hogy egyformák és egyforma eszmékben hisznek, még ha egy kívülállónak ez nem is tűnik fel azonnal.)

2. Humanoid lények

Ide tartozik minden olyan lény, ami "emberszerű". Két kezük, két lábuk van, a szájukkal esznek, az orrukkal szagolnak... Lehet, hogy klasszikusan az orkok csak húst fogyasztanak, az elfek csak növényeket, a törpék meg kicsik és szeretik a sört, de az alapvető életfolyamataik egyformák. Még az aprócska tündéreknek és manóknak is, vagy akár a küklopszoknak. Vagy sci-fi példánál maradva a gunganek is meglehetősen emberiek. Van arcuk, gesztikulálnak, vannak feljebbvalóik, és olyan járműveik vannak, amiket akár egy ember is meg tud tanulni vezetni.

Itt nem csak klasszikus, mitológiai alapú lények lehetségesek - mint mondjuk a az Avatarban a kék, de amúgy emberi felépítésű na'vik -, hanem akár ti magatok is kitalálhattok bármi effélét, és vélhetően a legtöbb fantázia-faj ebbe a kategóriába fog tartozni.
Ebben az esetben is vannak persze átgondolnivalók, hiszen más lehet az élettér, mások az ételek, de például ha nem is beszélnek közös nyelvet, az emberihez hasonló végtagjaikkal mind tudnak mutogatni. Szóval már csak a testfelépítésből adódóan is számos azonos pont akad az emberekkel. Ahogy szokásokkal kapcsolatban is lehet rengeteg eltérés, de sok közös is.

Ami pedig különösen fontos, az a kommunikáció. Ennyire hasonló testfelépítésű lények esetében inkább afféle kulturális különbségek képzelhetők el, mint ami az emberek különböző csoportjai között is fellép. Pl. egy-egy kézjel, gesztus mást jelent egy másik kultúrában itt nálunk, a Földön is, de a mosoly és a sírás vallástól, nemzetségtől, lakhelytől függetlenül ugyanazt fejezi ki. Ráadásul azonos hangadó szervekkel rendelkező lények képesek lehetnek a beszédre és így akár egymás nyelvének megtanulására is.

3. Nem humanoid lények

Velük egészen messzire el lehet menni, és valahol annál nagyobb a kihívás is.

Mi van például, ha szeretnél óriás imádkozósáskákat? Ha ellenségesek a humanoidokkal (ide tartozik persze az ember is), az valahol talán a könnyebbik eset, hiszen viszonylag ritkán, és akkor is behatároltabban érintkezik egymással a két csoport. (Kivéve persze, ha kimondottan olyasmit szeretnél bemutatni, amikor az elvárttól eltérően nem támadnak egymásra.) De még az ellenséges viszony kapcsán is megjelennek olyan átgondolnivalók, mint például a fegyverek, stratégiák és harcmodorok. Amik humanoid lények ellen hatásosak, azok vajon ellenük is?
Ha kereskedelmi vagy egyenesen baráti viszonyban vannak, már sokkal több kérdés felvetődik. Esetleg meg kell oldani, hogy képesek legyenek a hatalmas, négylábú lények közlekedni az emberek utcáin, netalán néhány épületükbe is be kell, hogy férjenek, mondjuk ha tanácskoznak. Vagy az embereknek kell feljutniuk a sáskák magasan lévő üregeibe, ahova amazok könnyűszerrel felrepülnek. Teljesen más étkezési szokások és viselkedési sémák. Mondjuk a sáskák nem értik, hogy lehet úgy szeretkezni, hogy utána nem harapja le a nőstény a hím fejét?
És ismét itt van a kommunikáció kérdése. Hogyan oldja meg ezt két olyan faj, ami nem beszél közös nyelvet, mert a sáskák egyszerűen képtelenek beszélni? (Persze, írhatsz beszélő állatokról, de az egyrészt meglehet, már közelebb áll a mesékhez, másrészt ha maradunk annál a gondolatnál, hogy a fizikai és egyéb törvényszerűségek nem változnak meg ebben a világban, akkor egy sáska egyszerűen képtelen a beszédre, jelen esetben nem értelmi képességei miatt, hanem mert nincs is olyan szájszerve, amivel képes volna erre.) Netalán a sáskáknak van valamiféle gondolatátviteli képességük? Vagy szagokkal, hangokkal oldják meg? Mivel értelmesek, megtanulhatják olvasni az emberi írást, nekik azonban ugyanilyen írásbeliségük biztosan nincs, hiszen nincs mivel fogniuk.
Vagy ha államalkotó rovarokra gondolunk, meglehet, ők képtelenek megérteni az emberi gondolkodás azon részét, ami az individuumra vonatkozik, hiszen őnáluk a királynőn kívül nincsenek egyének, legfeljebb kasztok. Ők az embereket is egyetlen, egységesen hömpölygő bolynak látják, vagy ha mégis eltérést észlelnek, azt netalán devianciának hiszik.

Létezhet akár olyan nem humanoid faj is, ami még ennyire sem hasonlít az emberre. Mondjuk egyáltalán nincs arca, és más az élettere. Víz alatt élő, tenyérnyi kis polipok például. Ott mindezek a kérdések még fokozottabban fennállnak. Feltéve persze, ha egyáltalán kapcsolatba kerül a két faj. Lehet, hogy ők egymás között tudnak kommunikálni mondjuk színfoltjaik megváltoztatásával, akár a tintahalak - bár ők főleg álcázásra használják-, de akkor ezt a kódrendszert az emberfélék ha meg is tanulják, legfeljebb olvasni tudják, produkálni nemigen. Így mondjuk egymással már csak érintkezés útján vehetik fel a kapcsolatot. Egy küklopszot meghívhat egy elf vendégségbe, legfeljebb nem fér be a házába, hanem kerti partiznak. Na de egy ilyen polipot?

De mehetünk még messzebb is. Lehet, hogy teste sincs az általad kitalált fajnak, mert ők mondjuk afféle árnyék-lények? Hogy lehet-e velük kereskedni és mi lenne az áru? Hát ki más tudná jobban kifürkészni az emberek titkait? Na de mi adható nekik cserébe az információkért, mi az, ami az ő szemükben értékes lehet? Gondoljatok például az Érkezés lényeire, ők is értelmesek, de nem valami emberszerűek, gondolkodásukban sem.

Számtalan lehetőség áll fenn, ha be szeretnéd népesíteni a világodat, de ne feledd, hogy ez számtalan kérdést is szül, amit érdemes átgondolnod.

Azonban ami még egy lépésben ez előtti szempont lehet, hogy átgondolod, egyáltalán milyen szerepet szánsz az adott fajnak? Ha gyakran lépnek kapcsolatba az emberekkel (már ha nálad az ember az uralkodó faj egyáltalán), vagy a főfajjal, ha jelennek meg az adott fajnak egyedi képviselői, esetleg fontos szereplői lesznek a történetednek, a részletek átgondolását nem éri meg kispórolni.
De ha csak tömegnek kellenek valahova, vagy csak ritkán bukkannak fel, nincs fontos szerepük, akkor felesleges munka (feltéve, ha nem az a célod, hogy mindent aprólékosan kidolgozz, akár akkor is, ha nincs rá szükség).

Személyes vélemény, hogy bár nagyon csábító tud lenni a lehetőség, hogy minél érdekesebb értelmes fajok létezzenek egy világban, az azonban koránt sem biztos, hogy ettől az a világ, vagy épp könyv, ha azon dolgozol, jobb lesz. Ha a különféle lények csak öncélúan jelennek meg, de valójában emberekkel is helyettesíthetőek lennének, a történet mégsem veszítene az érdekességéből, mondanivalójából, akkor érdemes meggondolni, megéri-e a sok plusz munkát az új fajok kitalálása?

(A nem létező lények egy másfajta felosztásáról később még lesz szó, de arra majd egy másik téma alkalmával kerül sor, ezért ide szándékosan hoztam többféle példát.)

Jó munkát! :)

Példák forrásai:
 • Avatar - film
 • Érkezés - film
 • Star Wars - film

2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Wow! :D Ezek a segítő kérdések, információk nagyon sokat segítettek! Hirtelen olyan sok minden jutott az eszembe, hogy nagy részük még meg sem fogalmazódott bennem teljesen, már jött is az új ötlet. Izgalmas lesz szelektálni köztük.
  Köszi! :)

  Henna

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Nagyszerű, akkor elérte a célját, amiért kikerült. :) Örülök, hogy adott új ötleteket, szempontokat.

   Jó munkát!

   Törlés